1 mei 2015

laatste update 7 maart 2016

De Gemeente Hengelo streeft er naar dat burgers over een paar jaar nog maar 50 kg restafval per jaar aanbieden. In 2011 was dat nog 239 kg en afgelopen jaar 145 kg. Om een verdere verlaging te stimuleren gaat de gemeente in 2018 ‘omgekeerd inzamelen’, wordt de literprijs voor restafval verder verhoogd en daalt het vaste bedrag opnieuw.

Gelukkig kunnen we steeds meer afval kosteloos kunnen aanbieden door het te scheiden!


De Gemeente Hengelo wil het DIFTAR-beleid verder aanscherpen de komende jaren. Uitgangspunt bij DIFTAR is dat de vervuiler (lees: aanbieder van restafval) betaalt. Herbruikbaar afval, zoals papier, glas, oud ijzer textiel en (plastic)verpakkingen kunnen kosteloos worden aangeboden, terwijl voor de waardeloze troep moet worden betaald.


Omgekeerd inzamelen


Vanaf 2018 gaat Hengelo ‘omgekeerd’ inzamelen. Niet langer wordt restafval huis aan huis opgehaald en moeten inwoners het herbruikbaar materiaal wegbrengen, maar net andersom! Alle inwoners krijgen op loopafstand een ondergrondse restval-container, net zoals de hoogbouw (en de Kasbah) al enkele jaren hebben. De groene GFT-minicontainer verdwijnt, evenals de in begin 2016 geplaatste bovengrondse plastic en papier containers.

Herbruikbaar afval (verpakkingen en oud papier) worden ofwel huis aan huis opgehaald (mini-containers), dan wel kan kosteloos worden gestort in ondergrondse containers die in de directe omgeving bij de hoogbouw staan.


Kasbah primeur


De Kasbah had in november 2013 de primeur in de vorm van een proef met twee ondergrondse containers voor papier en plastic bij de 3 Turven. In januari 2015 vroeg dekasbah.nl maar eens naar het resultaat en werd de proef door de gemeente voor geslaagd verklaard.


Door de sterke afname van restafval, zo bleek tevens uit onze navraag, zouden op korte termijn nog maar 2 ondergrondse containers voor restafval bij de Kasbah nodig zijn. Gepland waren de 2 containers nabij de Bazaar. Dat leek ons wat lastig voor bewoners aan de andere kant van de Kasbah, dus vroegen we de door Kasbah-bewoners amper gebruikte container voor de bedrijfspanden aan de bazaar te verwijderen en die bij de parkeerplaats ter hoogte van de Kasbar te handhaven.

Tegelijk vroegen we de weg te halen restafval-containers aan de Boomgaard/Eendengang te vervangen door ondergrondse containers voor verpakkingen en papier. Gemeentelijk beleid verhindert dat containers voor restafval vlak bij containers voor oud papier of verpakkingen worden geplaatst. Het verzoek werd gehonoreerd, waardoor de Kasbah vóór loopt op de rest van Hengelo. De ondergrondse containers voor verpakkingen en oud papier zijn door bewoners van de Kasbah kosteloos te openen met de milieupas.


Verpakkingen (‘plastic’)


Afval scheiden wordt steeds lonender, want sinds begin 2015 mogen in de zak met plastic verpakkingen ook drankenverpakkingen. Op 1 mei ’15 kwam daar blik nog eens bij!


Dit mag er allemaal in:


 1. Plastic tassen en broodzakken

 2. Pasta- en rijstzakken

 3. Snoepzakken

 4. Verpakkingen van vleeswaren en kaas

 5. Folies van tijdschriften en reclamefolders

 6. Blisters van o.a. tandenborstels, snoeren en schroeven

 7. Boterkuipjes, sausbakjes, smeerkaas-, paté- of koffiemelkkuipjes

 8. Groente-, fruit- en saladebakjes of -zakjes, patatbakjes

 9. Bekers van yoghurt, vla, slagroom en ijs

 10. Deksels van potten pindakaas, chocopasta etc.

 11. (de glazen pot moet bij het glas!)

 12. Knijpflessen van sauzen zoals ketchup en mayonaise

 13. Flacons van wasmiddelen en schoonmaakmiddelen

 14. Flacons van bijvoorbeeld shampoo, douchegel, badschuim en zeep

 15. Tubes van bijvoorbeeld gel, crème, bodylotion en tandpasta

 16. Flessen van olie en azijn

 17. Flessen van frisdrank, water en zuivel

 18. Potjes van gel, medicijnen en vitamines

 19. Kleine plastic plantenpotten


Wat er niet in de container voor ‘verpakkingen’ mag:


Resten papier, karton of foliemix (afdekmaterialen, chipsverpakkingen en doordrukstrips (pillen of kauwgom)), verpakkingen van chemisch afval (make-up verpakkingen, terpentineflessen en kitkokers) en landbouwfolie.


In het ‘bewaar exemplaar’ van de ‘AfvalKlepper’  (maart 2016) staat een uitgebreid overzicht. (PDF)


Het in april 2015 aangelegde afvaleiland bij winkelcentrum Groot Driene.


Stortquotum


Het zogeheten stortquotum - het vrij aan te bieden gewicht aan restafval op het Milieupark (Wegtersweg) - is in 2016 verder verlaagd tot 50 kg en verdwijnt in 2017 helemaal. De idee hierachter is dat alle inwonerrs er via de vaste kosten aan mee betalen, terwijl slechts een deel van de inwoners er gebruik van maakt. Vanaf 2017 geldt dus ook voor het aanbieden van restafval op het Milieupark ‘de vervuiler betaalt’. Let wel: op het Milieupark kan onveranderd allerhande herbruikbaar afval kosteloos aangeboden worden!

 

Afval: gescheiden inzameling (Diftar)

Twente Milieu en de gemeente Hengelo informeren meermaals per jaar via de huis aan huis verspreide ‘ Afvalklepper’ over de inzameling van afval en Diftar.

Plastic verpakkingen, blik en drankenkartons bij elkaar heten nu Verpakkingen.


Oranje blijft de kleur voor ‘plastic’, maar de opdruk van de nieuwe ondergrondse afvalcontainers is al aangepast aan de verruiming van wat er ingestopt mag worden.
 

Wat zijn drankenkartons?


Drankenkartons zijn te vinden bij verpakkingen van zuivelproducten, vruchtensappen, limonades, ijsthee, sauzen en soep. Soms hebben ze een knik-en-knipsluiting, soms een aparte hardplastic dop. Ze bestaan voor 75 tot 80% uit papier en karton en zijn aan de binnen- en buitenzijde voorzien van een laagje kunststof polyethyleen (PE) en/of aluminiumfolie (bij langhoudbare producten). Al die materialen zijn te recyclen en horen dus niet bij het restafval.

De discussies over de kosten van het restfaval waren begin 2015 niet van de lucht, toen de ‘klikgrootte’ van de ondergrondse restafvalcontainers van 60 naar 30 liter werd verkleind - met een gelijktijdige halvering van de ‘klikprijs’. De gelijktijdige jaarlijkse tariefverhoging (17%) voor alle restaval was velen even ontgaan. Ook de gebruikers van de grijze minicontainers gingen toen meer betalen.

Beide ondergrondse containers voor restafval aan de Boomgaard/Eendengang zouden op termijn verdwijnen. We regelden begin 2015 de ombouw naar oud papier en verpakkingen (‘plastic’), waarmee de Kasbah trendsetter werd in Hengelo.


Wellicht leuk om te weten: de ondergrondse containers worden gevoed met een accu, die ongeveer 2 jaar meegaat. De meeste stroom wordt gebruikt voor de dagelijkse melding via de ingebouwde GSM-communicatie-unit. Die meldt niet alleen of de container vol is, maar geeft ook door wie er gebruik van gemaakt heeft.


De containers meten niet ‘per klik’ het gewicht van het aangeboden afval. Dat gebeurt wel door de wagen die de container leegt.

 

Tot en met december 2016 stond in de Kasbar aan de Bazaar de aanhanger van een van de bewoners, waarop oud ijzer en afgedankte elektronica kon worden gelegd. Deze mogelijkheid kwam per januari 2017 te vervallen.