13 sep ’16

21 sep ’16

Zaterdag 24 september is de Kasbah het decor voor de Vitrine van Driene: een wijkfestival vol kunschdt en cultuur, dat zich in het kader van de Nationale Burendag richt op alle bewoners van Groot Driene.


Gedurende de hele dag zijn er over de Kasbah verspreid allerhande activiteiten, zoals optredens, presentaties en workshops. Wijkcentrum De Tempel en het daar naast liggende Kasbah Amfitheater zijn open, evenals de ‘hobby’winkels aan Eendengang en Boomgaard. Bezoekers zijn welkom in het Piet Blom Museum en de aan de Voorhof gevestigde ateliers: Ozy Makeev, Ellie en het Glas Ateljee.


Een speciaal kinderprogramma vindt plaats op het ‘middenterrein’ (tussen Booggang en Voorhof). Vanaf 13:35 zijn de kids welkom voor achtereenvolgens een kindermodeshow, de Verhalenkraal met Jans Renken, singer/songwriter Ayla Alberts en de kinderboekenschrijver Carl Vissers.


UPDATE 16 sep: De organisatie liet vandaag bij monde van Pieter Meertens weten tussen de 500 en 1.000 mensen te verwachten, mogelijk zelfs 1.500.

UPDATE 20 sep: De aan Stichting De Tempel verleende vergunning vermeldt 500 verwachte bezoekers, met maximaal 100 tegelijk aanwezig in het vergunningsgebied.


Het programma


11:25 - Stadsdichter Marijke Agterbosch

11:30 - Presentatie Dames Kreatiefgroep, Tempel

11:30 - Meiden dansgroep - Marlies de Jong

11:40 - Luisterliedjes met Tom en Jeroen van Keulen

12:00 - Workshop Sushi van Marga Pool - Tempel, Voorhofzaal

12:00 - Mondharmonica - Rob Wilmink

12:15 - Helicopters & Drones, Tempel, Grote Zaal

12:35 - Gitaar muziek met Gerrit & Jimmy

13:00 - Capella zang van Sansan

14:45 - Koor Kanalje Rood

15:05 - ...

15:20 - Koormuziek van de Leedzangers

15:40 - Poëzie

16:15 - Slagwerk met Slam CC Drum Circle (midden terrein)

17:00 - Popkoor Zangkoor Twentzz


Het grootste talent wordt om 17:20 door de jury bekend gemaakt.


UPDATE 16 sep: De organisatie liet weten dat, tenzij anders aangegeven, de activiteiten buiten plaats vinden rond het Amfitheater en de onderbouw tussen Booggang en Voorhof.


Ondernemers:


11:30 - Erbee Glasateljee, Workshop glas in lood, Voorhof 6.

11:25 - Romy’s Open Keuken, nabij Booggang 4.


Spontane bewonersinitiatieven…. was dat niet een van de basisgedachten achter het ontwerp van de Kasbah-onderbouw? Ooit wellicht, maar bewoners die anno 2016 op de Nationale Burendag koffie willen schenken op een terrasje onder hun woning, krijgen de organisatie van Vitrine van Driene op hun dak. Vanwege de ‘ingehuurde cateraars’.


Tom Poes verzon een list om het Kasbah Terras te redden en meteen ook maar even verder op te leuken. Bezoekers kunnen terecht op het terras van Café Kasbar aan de Bazaar, waar naast de bekende verse filter koffie en het Broodje Bockwurst ook een koud pilsje, glaasje fris en ijsje op de menukaart staan.


De frustratie over het Kasbah Terras aan de Boomgaard lijkt bij sommigen inmiddels zó diep te zitten, dat zelfs vooraf Stadstoezicht werd ingeschakeld om dit bewonersinitiatief de nek om te draaien. Er werd zelfs links en rechts argwanend  navraag gedaan over onze aankondiging (afgelopen weekeinde) van de verplaatsing. Mogen we dergelijke persoonlijke kinnesinne even een ‘gênante vertoning’ - de Kasbah onwaardig - noemen?


In hoeverre het verstandig was van de klagers om de aandacht van de gemeentelijke controleurs op de Kasbah te richten, valt echter nog te bezien. Immers, de voor de Kasbah ooit zo kenmerkende - en door de klagers zèlf vaak benutte - sociale vrijheid-blijheid cultuur is niet zelden in strijd met dezelfde regeltjes waar de klagers zich nu ineens op beroepen. Voet-schiet-auw-monniken-kappen...Het evenement wordt, zo vermeldt de folder, mogelijk gemaakt/betaald door: (in willekeurige volgorde) Stichting De Tempel, Erbee Galsateljee, Welbions, Gemeente Hengelo, Winkelcentrum Groot Driene, Stichting Piet Blom Museum, Hegeman VNO Bouw, Praktijkonderwijs ‘t Genseler, Romy’s Open keuken, Decilux, A.J. Borkent, Stichting Wijkvertegenwoordiging Groot Driene en de Bewonersvereniging Kasbah.

Opvallende afwezige in het rijtje is het Oranjefonds, dat voor Burendag-activiteiten subsidie verstrekt.


Uit welke personen  ‘de organisatie’  bestaat, blijft in de folder onvermeld, maar elders (*) valt te lezen dat deze bestaat uit:

Wijkcentrum de Tempel
Wijkvertegenwoordiging Groot Driene
Bewonersvereniging Kasbah
Piet Blom Museum
Buurvrouw Dineke

UPDATE 21 sep: Anders dan ons eerder werd wijsgemaakt, is de vergunning slechts afgegeven voor ‘Booggang nabij 2’. De  situatieschets in de vergunning omschrijft dat als het gebied tussen Booggang 1, Booggang 29, Voorhof 29 en Voorhof 1. Zowel de Boomgaard als Eendengang vallen geheel (ver) buiten dat gebied.

Bak- en braadkramen of -wagens mogen nergens onder de woningen staan en dienen 2 resp. 5 meter uit de gevels te worden opgesteld. Een bepaling die overigens niet alleen voor dit evenement geldt.


UPDATE 2 nov: De vergunningaanvrager en financier van het gebeuren, Stichting De Tempel, plaatste tijdens het halfjaarlijkse Wijkplatformoverleg bij monde van voorzitter Pieter Meertens vraagtekens bij de keuze om De Vitrine te laten samenvallen met de Nationale Burendag. Nagedacht moet gaan worden, aldus Meertens, over de invalshoek. Wel ziet zowel hij als de voorzitter van de ongekozen wijkvertegenwoordigers, Marijn Kruijsen, voldoende positieve aanknopingspunten voor herhaling in 2017. De ingehuurde commerciële cateraars kunnen zich in de handen wrijven.

 

actueel.dekasbah.nl

Wijkfestival ‘Vitrine van Driene’

Het programma was lange tijd onduidelijk en zeker deze website werden de details onthouden. Uit het nu dan toch gepubliceerde programma blijkt dat de organisatoren vooral gewerkt hebben volgens het ‘ons kent ons’ principe’. Bewoners van de Kasbah zijn bijvoorbeeld niet bij het gebeuren betrokken, tenzij ze toevallig met de organisatie te doen hadden


UPDATE: Namens de organisatie liet Pieter Meertens weten bovenstaande niet juist te vinden en wees op een eerder dit jaar in de Kasbah verspreid foldertje waarin een oproep stond mee te doen. “Daarop ontvingen we geen enkele reactie”, aldus Meertens. Dit bevestigt onze indruk dat de organisatie (daarna) zelf selectief op zoek is gegaan naar (bevriende) Kasbah-bewoners die wat wilden gaan doen.


De organisatie bestond uiteindelijk uit slechts vier personen. De andere personen uit de wijk die zich aanvankelijk hadden aangemeld, lieten verstek gaan op vergaderingen. ‘Uiteindelijk bleven we met vier personen over waar we van op aan konden.’, aldus Meertens tegenover www.dekasbah.nl. Wellicht had een tijdige oproep op deze website daar zomaar verandering in kunnen brengen...

De organisatie koos er de afgelopen maanden bewust voor deze al 5 jaar met actuele informatie over de Kasbah in de lucht zijnde website niet te informeren over de plannen. Totdat er wat (verkeerds) op stond en men ons ineens wèl wist te vinden voor kritiek.

De PR voor het evenement is niet bepaald indrukwekkend. Wie de afgelopen weken Google liet zoeken naar de ‘vitrine’ kwam niet veel verder dan een stel websites waarop de aanvraag voor de vergunning stond vermeld.  dekasbah.nl was de eerste website die het programma vermeldde.

Bewoners van Groot Driene  - de geclaimde doelgroep! - blijken geen folder in de bus te hebben gehad en veelal onbekend te zijn met het gebeuren.